Onze projecten
die ons zo trots maken !

In september 2021 is het TAALCAFE GENNEP gestart met een enthousiaste groep vrijwilligers. Om de activiteiten uit te voeren is voldoende financiële ondersteuning nodig. Daarvoor is de STICHTING ‘SPREEK DEZELFDE TAAL’ opgericht.  Inmiddels hebben we al een aantal leuke projecten kunnen begeleiden.

Ook in deze stichting participeren een aantal anderstaligen, die door ons worden begeleid en opgeleid als bestuursleden.

NIEUWJAARSBRUNCH / EETFEEST, JANUARI 2024

Op zaterdag 13 januari was het weer zover voor een eetfeest. Dit keer bij Jongerencentrum Megafoon Gennep. Een mooie ruimte die na het toevoegen van wat versieringen en een vernieuwde indeling nog wat mooier was geworden. Dit keer hadden we ruimte voor 60 personen, en deze hadden zich ook zeer snel aangemeld. Zoals altijd was het format hetzelfde, zelf wat eten bereiden wat je met iedereen kan delen. Zo was er echte hollandse erwtensoep ( beschikbaar gesteld door Niersjaarsduik Gennep ) en vele gerechten uit Syrië, Marokko, Iran en Engeland.
Voor het eerst was er ook een wedstrijd element aan toegevoegd wie het lekkerste gerecht had gemaakt. De winnaar is gekozen door een publieksjury. Met als hoofdprijs een mooie waardebon van de Action!
Een geslaagde brunch vol gezelligheid en lekker eten!

HET TRADITIONELE SINTERKLAAS DOBBELSTEENSPEL, NOVEMBER 2023

Sinterklaas is ondertussen Nederland weer uit na een geslaagde pakjesavond! Ook wij als stichting hebben voor Sinterklaas mogen spelen. Op Woensdagavond 22 november en woensdagochtend 29 november hebben wij ons jaarlijkse Sinterklaas dobbelsteenspel gespeeld.  

Bijna alle cadeaus zijn beschikbaar gesteld door de stichting maar onze dank gaat ook zeker uit naar Replay Toys in Gennep. Zij hebben ook een aantal cadeaus voor dit goede doel beschikbaar gesteld, wij zijn dan ook blij met deze samenwerking met een lokale ondernemer.  

Zoals altijd was het weer zeer gezellig en een zeer geslaagde Sinterklaas activiteit. 

NAAR DE KERMIS IN GENNEP MET HET TAALCAFE, OKTOBER 2023

Afgelopen week is het taalcafé Gennep 2 maal naar de kermis geweest.

Woensdagavond 11 oktober zijn we met een grote groep naar de kermis gegaan. Voor sommigen was dit de eerste keer dat ze dit meemaakten. 

Na een aantal ritjes in de botsauto’s en een spannend ritje in de Royal King voor de echte durfals hebben we de avond afgesloten met een lekkere oliebol.

Zaterdagmiddag 14 oktober hebben we met een klein aantal anderstaligen en taalmaatjes de kermis van Gennep ‘onveilig gemaakt’. Super genoten van de vele attracties en de Gennepse gezelligheid. 

Er was zelfs een moment dat de botsauto-attractie alleen door het Taalcafé Gennep bezet was. Even lekker met zijn allen aan de zwier !

Wij als stichting Spreek Dezelfde Taal zijn trots op de taalmaatjes en vrijwilligers die dit mogelijk maken en dat wij dit weer hebben kunnen financieren. Het wordt zo een mooie Gennepse traditie!

BEZOEK AAN HET OPENLUCHT MUSEUM ARNHEM, JULI 2023

Zaterdag 29 juli hebben we met 43 anderstaligen en 13 taalmaatjes een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Met een grote touringcar werden we in Gennep opgehaald en vertrokken we naar Arnhem. Daar aangekomen kregen we in kleinere groepen eerst een rondleiding van een gids langs verschillende plekken in het museum. En leerden we van alles over het vroegere leven in Nederland. En waarom we dingen doen zoals we ze nu nog steeds doen. De bedsstee was toch wel heel bijzonder. “Dat je kan slapen in een kast!” 

Tussen de middag hadden we een lekker lunchpakketje, gesponsord door Albert Heijn Gennep en samengesteld door de fijne vrijwilligers van het taalcafé. Daarnaast hadden we nog wat lekkers voor tussendoor, allemaal mee te nemen in het speciale tasje van de Jumbo. 

Na de middag konden we in groepjes zelf op pad, om lekker rond te kijken. De kinderen konden zich ook heerlijk uitleven in de speeltuin, de ouders en anderen met een drankje op het terras in het zonnetje. Top dus! Om half 5 verzamelden we weer bij de bus om terug te gaan naar Gennep.

Het was een gezellige en geslaagde dag!

De activiteit kon mede mogelijk gemaakt worden door ABNAMRO Foundation in samenwerking met Stichting Spreek Dezelfde Taal in Gennep.

TAALCAFE  ONTMOET MUSEUM HET PETERSHUIS GENNEP, MEI 2023

Woensdag 24 mei namen we een belangstellende en enthousisase groep inburgeraars en ontheemden mee naar het Museum Het Petershuis in Gennep. Speciaal voor deze gelegenheid opende het Museum ’s avonds haar deuren. De voorzitter Anke Sonnemans, het bestuur en team verwelkomden ons en gaven een speciale rondleiding in dit zo mooie historische museum. 

We genoten van de mooie verhalen over de Genneps’ geschiedenis door gids Karin, de mooie collectie aardewerk, de variatie van moderne en bijzondere kunst, de geschiedenis van het Duitse spoorlijntje en vooral ook van elkaar.

Want samen op de foto op een zo bijzondere locatie mocht niet ontbreken.

En….weten jullie dat iedere 6 weken de moderne collectie wijzigt voor iets nieuws én dat de toegang tot het Museum gratis is?

Dus we werden uitgenodigd om nog een keertje terug te komen. 

Wij danken Museum het Petershuis hartelijk voor hun toewijding en deze speciale avond. 

LENTE FEEST, APRIL 2023

Wat een mooie avond hebben wij zaterdag 1 April gehad met ons mooi georganiseerde Lentefeest. De organisatie en de vrijwilligers van het Taalcafé hebben alles tot in de puntjes geregeld. Uiteraard was dat niet gelukt zonder de hulp van alle taalmaatjes en een ieder die lekker gekookt heeft. 

De avond begon om 20.00 uur en vanaf kwart over acht mocht er gegeten worden, Ramadan in acht genomen. Het was een prachtig verbindende avond met 73 gasten van 13 verschillende nationaliteiten. Wij zijn blij dat we deze avond financieel hebben kunnen ondersteunen. Het motto…..’Samen eten is olie voor de vriendschap’ (sponsored by Wikkers Catering)

SAMEN NAAR DE MERTZITTING, FEBRUARI 2023

Zaterdag 18 Februari, uitgedost in leuke kleurige kleding om samen het Limburgs Carnaval te beleven. Je ogen uitkijken naar al wat te beleven valt tijdens deze bijzondere Nederlandse traditie. En wat is nou mooier dan dat samen te ervaren, de sfeer te proeven en al die verschillende mensen samen te zien in zo’n heerlijk gemoedelijke sfeer. Dat is Vastenloavend, dat is Carnaval. Onze anderstaligen hebben genoten, gelachen, veel foto’s gemaakt en samen met ons over het plein de polonaise gedanst.  Heerlijk !!!!  En een aantal van hen hadden zo de smaak te pakken dat ze ook zondag bij de Optocht waren om die mooie karren te bekijken.

WORKSHOP LEERWERKLOKET BIBLIOPLUS, DECEMBER 2022

Het leerwerkloket van Biblioplus heeft een workshop georganiseerd in de bibliotheek van Gennep, waar anderstaligen in een laagdrempelige en praktische manier bezig ging met passies, talenten en voorkeuren in leer- en werkrichting.  Veel informatie werd uitgewisseld over de diverse branches in de arbeidsmarkt. 

Het leerwerkloket heeft frequent fysieke zitting in de bibliotheek, waar mensen hun vragen kwijt kunnen en persoonlijk advies kunnen verkrijgen. 

Een leerzame avond voor zowel taalmaatjes als anderstaligen! 

SINTERKLAAS FEEST TAALCAFE, NOVEMBER 2022

Gieren en brullen, tijdens het Sinterklaas dobbelsteen spel. 

We hebben leuke en gekke kadootjes gekocht, grote en kleine en uiteraard heeft het niet ontbroken aan pepernoten en chocolade.

Met een heerlijk kopje koffie en thee hebben we samen een hele leuke gezellige avond georganiseerd met een mooie Nederlandse traditie, waar onze anderstalige medebewoners heerlijk van genoten hebben. 

De kadootjes zijn gesponsord door ABNAMRO Foundation, voor zowel de avond- als het ochtend Taalcafe.  Dank je wel !!!!!

KERMIS IN GENNEP, OKTOBER 2022

Aan de anderstaligen in het taalcafe hebben we het fenomeen Kermis uitgelegd. Een onderdeel van onze cultuur, die al eeuwenlang bestaat. Samen in de botsauto’s en de draaimolen. In de sfeer van de gillende sirenes en lachende gezichten hebben wij de avond afgesloten met heerlijke oliebollen.

PICKNICK IN OTTERSUM, JULI 2022

Een mooie middag en avond in Ottersum, georganiseerd door de anderstaligen van Gennep en omgeving. Vanuit alle culturen zijn er heerlijke gerechten gemaakt en hebben we genoten van muziek en dans. De kinderen sprongen op de trampoline en we speelden badminton en volleybal.

Een mooie culturele zaterdagnamiddag/avond, waar we elkaar hebben getrakteerd op heerlijke lekkernijen. 

 

Deze activiteit is voor herhaling vatbaar.

SPELLETJES AVONDEN, JULI 2022

Het taalcafe stond in de zomeravonden van 2022 vol van de spelletjes. Heerlijk binnen vermaakt met sjoelen, kwartetten, videogames en scrabble en buiten met kubb en jeux de boules. 

En als het te heet werd even afgekoeld met een heerlijk ijsje.

Genieten in het Taalcafé Gennep

SPEURTOCHT GENNEP, JUNI 2022

Speurtocht door Gennep. Samen de stad  de tussen de Niers en de Maas onderzoeken en leuke vragen over de Gennepse geschiedenis en hun nieuwe leefomgeving. Samen op pad en op avontuur en in een gezellige sfeer op ontdekkingsreis. 

Verbinding, fun en geschiedenis zijn met deze opdracht de kernwoorden. 

Wij werken nauw samen met het Taalcafé Gennep

Activiteiten die helpen bij het sneller en beter de Nederlandse taal te leren.
Het makkelijk(er) maken van contact.
Helpen bij het kijken naar de toekomst in plaats van het verleden.
Gezelligheid bieden en elkaar ontmoeten (verbinden).
Nieuwe mensen leren kennen en een netwerk opbouwen.
Meer te weten komen over Nederlandse en andere culturen.
Gelijkgestemden ontmoeten met een vergelijkbare situatie (je bent niet alleen).
Samen ontdekken en leren hoe dingen in Nederland werken.
Elkaar inspireren, motiveren en van elkaar leren (taal, cultuur en talent).
Integreren en werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid.